Av naturumforestandare

-

26 maj, 2020

Aktuellt i kikaren: havsörn

En helt vanlig förmiddag i maj på Ölands södra udde. Plötsligt lyfter alla måsar, trutar och tärnor från Västrevet och skarvarna lämnar Sälön i ett moln av svarta fjädrar …

Det är en

 

HAVSÖRN

 

som gästar det dukade bordet av ”fågel och fisk”.

Helst väljer havsörnen det som är ”mitt emellan”, alltså ett kadaver, något som redan är dött. Unga örnar är ovana jägare och har ett, ibland två svåra läroår framför sig då de lämnat boet.

Äldre individer kan jaga bra i par, men visst … finns det någon ”färdigrätt” på stranden, väljer de gärna det.

 

Du kan se havsörnar inom Ottenby naturreservat varje dag, året runt. Här är så bra jaktmarker att antalet övervintrande havsörnar kan bli stort. Dessutom ligger Ölands södra udde bra till för flyttande havsörnar.

 

Jo, du läste rätt! Dessa stora rovfåglar kan också vara flyttfåglar! Främst gäller det yngre, kanske i ålder 0,5-3 år, från häckningar i norr och nordost.

I oktober-november flyttar de förbi Öland mot sydväst, i mars är örnarna på returresa hem igen. Vid dessa tillfällen har upp till 30 havsörnar samtidigt setts rasta runt södra udden!

 

Men det där med att alla fåglar lyfter när örnen kommer … blir de rädda på riktigt?

Nej, säkert inte på det sätt vi känner för en livsfara. Fåglar tycks inte oroa sig, fundera på framtiden, som vi gör.

Fåglarna runt Ölands södra udde lyfter och flyger en sväng för att visa att ”vi är friska”, med tydlig adress till havsörnen.

 

Text: Göran Andersson

Foto: Josefin Nilsson

 

Dela vidare

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.