Av naturumforestandare

-

27 april, 2020

Aktuellt i kikaren: ladusvala

Den öländska försommaren är snart här och med den de efterlängtade svalorna!

Här ett litet stycke om naturum Ottenbys vinjettfågel …

 

LADUSVALAN

 

När ladusvalorna anländer till Ölands södra udde, har de en tusenmilaresa från södra Afrika bakom sig. Vi har dem till låns i knappt fem månader… resten av året är de på resande vinge och övervintrande.

 

Så länge det har funnits byggnader på udden, har ladusvalorna funnit plats för sina bon. De är uppfinningsrika, sociala och ganska orädda fåglar.

Men om en rovfågel dristar sig till att segla över fyrplatsens hus, hörs deras skarpa varningsläten. Strax därpå svärmar de runt inkräktaren och gör dennes besök till en pinsam historia.

 

För en besökare med ringa erfarenhet av ladusvalornas liv, kan deras närvaro och porlande kvitter bli ett minne för livet.

Gå in i fyrplatsens ladugård och lyssna till dem under den långa häckningstiden. De kan få tre kullar så ibland har vi dem i fyrbyn från april ända till början av oktober!

Att blunda och lyssna till ladusvalornas ”sång” är mycket avstressande.

 

Sommaren 1954 gjorde veckotidningen Husmodern ett längre reportage för nr 34 om fyrmästarparet Ernst och Naëmi Andersson vid Långe Jan. Reportern blev så betagen av ladusvalorna att artikeln fick rubriken:

”Det bor en svala i deras verandalampa”!

 

Text: Göran Andersson

Foto: Josefin Nilsson

Dela vidare

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.