Ölands södra udde

Foto: Josefin Nilsson/N www.josefinnilssonphotography.com

Upplev Ölands södra udde

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl gråsälar som knubbsälar. Året om är det gott om fåglar i området. På vintern är havsörnarna särskilt talrika. Under våren passerar såväl stora som små fåglar udden på sin flyttning söderut. Särskilt rikt är flyttfågelsträcket under hösten. Under klara dagar sträcker enorma flockar av allt från gäss till duvor ut över öppet hav från udden. 

 

På Ölands södra udde ligger naturum Ottenby beläget. Naturum är uddens besökscenter. Här kan du få information inför ditt besök och tips på hur du bäst upplever området. Naturum Ottenby erbjuder också guidningar för både vuxna och barn. 

 

Om du vill uppleva reservatet från en högre höjd kan du vandra upp för de 197 trappstegen i Sveriges högsta fyr Långe Jan. Härifrån har du en magnifik utsikt över landskapet och reservatet. 

 

Även Ottenby fågelstation är belägen på Ölands södra udde. Här har det skett forskning och ringmärkning av fåglar sedan år 1946. Totalt ringmärks omkring 25 000 fåglar på fågelstationen varje år. Ringmärkningen bidrar till att öka kunskap om allt från fåglars flyttmönster till hur olika populationer av olika fågelarter över tid. 

 

För den som vill köpa med sig en souvenir från sitt besök finns Naturbokhandeln med en filial på udden. I butiken finns allt från naturböcker till kikare och presentartiklar av hög kvalitet. 

 

På udden kan du också slå dig ner och njuta av en god fika eller en god måltid på Restaurang Fågel Blå