Om naturum

Naturum Ottenby är ett besökscenter som ligger beläget i ett av Sveriges vackraste naturområden. Här får du information och inspiration inför ditt besök i Ottenby naturreservat. Vår kunniga personal tar med dig ut på guidningar eller ger dig tips om hur du bäst kan uppleva området på egen hand. Dessutom finns det en vacker och interaktiv utställning för hela familjen. Alltid fri entré! 

 

Naturum Ottenby slog upp portarna för besökare 1997 och drivs sedan starten av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.  Vi öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då fåglarna flyttat söderut igen.

I vår utställning kan du på egen hand få en spännande inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Hur är det t.ex. möjligt för en tolv gram tung flugsnappare att hitta vägen från vinterkvarteret i Sydafrika till holken i Näsby där den häckade i fjol? Vår personal finns på plats för att svara på alla frågor som dyker upp under besöket i utställningen. Du har även möjlighet att följa med på någon av våra guidade turer, kolla in någon av våra tillfälliga utställningar eller varför inte spana efter fågel och säl utmed uddens stränder.
 
Utöver naturum kan du även äta en god lunch på restaurang Fågel Blå, besöka Naturbokhandeln Ottenby och Sveriges högsta fyr Långe Jan eller uppleva ringmärkning på nära håll tillsammans med personalen på Ottenby fågelstation.
 
Varmt välkomna!

Kontakta oss

naturum Ottenby Ottenby 401 386 64 Degerhamn Telefon: 0485-661200 E-post: naturum@ottenby.se

Föregående
Nästa
Foto: Josefin Nilsson/N www.josefinnilssonphotography.com
Foto: Josefin Nilsson/N www.josefinnilssonphotography.com

Upplev Ölands södra udde

Ölands södra udde är rikt på naturupplevelser. Här finns såväl gråsälar som knubbsälar. Året om är det gott om fåglar i området. På vintern är havsörnarna särskilt talrika. Under våren passerar såväl stora som små fåglar udden på sin flyttning söderut. Särskilt rikt är flyttfågelsträcket under hösten. Under klara dagar sträcker enorma flockar av allt från gäss till duvor ut över öppet hav från udden. 

 

På Ölands södra udde ligger naturum Ottenby beläget. Naturum är uddens besökscenter. Här kan du få information inför ditt besök och tips på hur du bäst upplever området. Naturum Ottenby erbjuder också guidningar för både vuxna och barn. 

 

Om du vill uppleva reservatet från en högre höjd kan du vandra upp för de 197 trappstegen i Sveriges högsta fyr Långe Jan. Härifrån har du en magnifik utsikt över landskapet och reservatet. 

 

Även Ottenby fågelstation är belägen på Ölands södra udde. Här har det skett forskning och ringmärkning av fåglar sedan år 1946. Totalt ringmärks omkring 25 000 fåglar på fågelstationen varje år. Ringmärkningen bidrar till att öka kunskap om allt från fåglars flyttmönster till hur olika populationer av olika fågelarter över tid. 

 

För den som vill köpa med sig en souvenir från sitt besök finns Naturbokhandeln med en filial på udden. I butiken finns allt från naturböcker till kikare och presentartiklar av hög kvalitet. 

 

På udden kan du också slå dig ner och njuta av en god fika eller en god måltid på Restaurang Fågel Blå

Om naturum

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Det fungerar som en port till naturen. Inne på ett naturum får du bland annat lära dig mer om de djur och växter som finns på platsen. Du får dessutom tips på hur du kan uppleva naturområdet på bästa möjliga sätt. Ett naturum har alltid fri entré och du behöver inte ha några speciella förkunskaper för att besöka oss, alla är välkomna in! Förutom vår utställning erbjuder vi många programpunkter, guidningar och evenemang. Idag finns ett trettiotal naturum i Sverige och fler är planerade. Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller stiftelser. Här i Ottenby drivs naturum sedan starten 1997 av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.