Om naturum

Naturum Ottenby är ett besökscenter som ligger beläget i ett av Sveriges vackraste naturområden. Här får du information och inspiration inför ditt besök i Ottenby naturreservat. Vår kunniga personal tar med dig ut på guidningar eller ger dig tips om hur du bäst kan uppleva området på egen hand. Dessutom finns det en vacker och interaktiv utställning för hela familjen. Alltid fri entré! 

 

Naturum Ottenby slog upp portarna för besökare 1997 och drivs sedan starten av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.  Vi öppnar då våren är på väg och flyttfåglarna återvänder och avslutar säsongen med höstlovsaktiviteter i slutet av oktober/början av november då fåglarna flyttat söderut igen.

I vår utställning kan du på egen hand få en spännande inblick i fåglarnas liv, inte minst när det gäller deras imponerande förflyttningar över jordklotet. Hur är det t.ex. möjligt för en tolv gram tung flugsnappare att hitta vägen från vinterkvarteret i Sydafrika till holken i Näsby där den häckade i fjol? Vår personal finns på plats för att svara på alla frågor som dyker upp under besöket i utställningen. Du har även möjlighet att följa med på någon av våra guidade turer, kolla in någon av våra tillfälliga utställningar eller varför inte spana efter fågel och säl utmed uddens stränder.
 
Utöver naturum kan du även äta en god lunch på restaurang Fågel Blå, besöka Naturbokhandeln Ottenby och Sveriges högsta fyr Långe Jan eller uppleva ringmärkning på nära håll tillsammans med personalen på Ottenby fågelstation.
 
Varmt välkomna!

Kontakta oss

naturum Ottenby Ottenby 401 386 64 Degerhamn Telefon: 0485-661200 E-post: naturum@ottenby.se

Föregående
Nästa

Utställningar

Basutställning

Prova på att flytta som en ladusvala eller kliv in under ekarnas kronor i Ottenby lund! På naturum Ottenby lär du dig massor om fåglarnas fantastiska värld och Ottenbys otroliga natur.

 

Naturum Ottenbys nuvarande basutställning invigdes år 2016. I utställningen kan du som besökare lära dig mer om fåglarna som finns i Ottenby, naturen här och om hur det går till när fåglar ringmärks. Du kan dessutom prova på hur det är att flytta som en ladusvala i vår flyttsimulator. 

 

I utställningen på naturum kan du även lära dig mer om kulturhistoriken i området och hur livet ser ut i Östersjön utanför Ölands södra udde. Utöver vår basutställning visar vi varje år tillfälliga utställningar av olika konstnärer. Vi samarbetar också med skolor och förskolor i vår produktion av tillfälliga utställningar. 

Tillfälliga utställningar

Utöver den fasta basutställningen visas årligen flera tillfälliga utställningar. Allt från större konstutställningar i samlingssalen till mindre utställningar i läshörnan. 

 

Årets tillfälliga utställningar presenteras här så snart de är klara. 

 

Ottenbyguidning

Varje öppetdag kan du följa med på en guidad tur om Ottenbys natur och kultur. Vi vandrar runt fyrbyn och kikar efter fåglar och sälar. Dessutom berättar vi mer om fyren Långe Jan och Ottenbys rika natur. Kikare finns att låna. Klicka på rubriken för att läsa mer!

Visningar av naturum Ottenby

Alla öppetdagar kör vi tre kortare introduktionen till naturum och Ottenby naturreservat med lite olika fokus. Vi förbereder dig också på vad som finns att se, höra och göra i naturum Ottenby och på Ölands södra udde. Klicka på rubriken för att läsa mer!

Årets program i sin helhet

Om naturum

Ett naturum är ett centrum för besökare till ett naturområde. Det fungerar som en port till naturen. Inne på ett naturum får du bland annat lära dig mer om de djur och växter som finns på platsen. Du får dessutom tips på hur du kan uppleva naturområdet på bästa möjliga sätt. Ett naturum har alltid fri entré och du behöver inte ha några speciella förkunskaper för att besöka oss, alla är välkomna in! Förutom vår utställning erbjuder vi många programpunkter, guidningar och evenemang. Idag finns ett trettiotal naturum i Sverige och fler är planerade. Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. Naturumen kan förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller stiftelser. Här i Ottenby drivs naturum sedan starten 1997 av SOF BirdLife Sverige på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar län.